3 Aralık Dünya Engelliler Günü Kapsamında Tıp Fakültemizde Eğitim, Sağlık ve Sosyal Entegrasyon Konuları Ele Alındı
Üniversitemiz Tıp Fakültesinde ''3 Aralık Dünya Engelliler Günü Konferası'' düzenlendi. Prof. Dr. Dilek Kılıç Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Esra Dilek Keskin, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Atike Tekeli Kunt, Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Turgut Deniz, Engelsiz Yaşam Birimi Koordinatörü ve İslami İlimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Fatıma Zeynep Belen, özel gereksinimli çocuklar, akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimiz katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Esra Dilek Keskin, ''Bu anlamlı günde etkinliğimize katıldığınız için çok teşekkür ederim. Dünya Engelliler Günü, Birleşmiş Milletler tarafından ilk defa 1992 yılında kutlanmaya başlamıştır. Dünya Engelliler Günü, Dezavantajlı bireylerin topluma katılması, sosyal entegrasyonlarının sağlanması, eğitim hakları, eşitlik, özel gereksinimli bireylerin meslek edinmeleri ve sağlıklarını sürdürme amacıyla yapılıyor. Bu özel gün hem özel gereksinimli bireylere hem de ailelerine destek olmaktadır. Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Engelliler Günü için her yıl farklı temalar belirleniyor. 2024 yılı için belirlenen tema kapsayıcı ve sürdürebilir bir gelecek için engelli bireylerin liderliğini güçlendirmektir. Engelli bireylerin artık toplumda lider vasıflarının olması, örgütlenmesi, sosyal organizasyonlarda yer alması ve meslek edinmeleri sosyal açıdan da entegrasyonu bekleniyor. Amacımız farkındalığı ve bilinci yüksek bir toplum oluşturmak. Toplum düzeyindeki herkesin, engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmak için farkındalığının artması gerekiyor. Daha erişebilir bir gelecek için Üniversitemiz Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı bünyesinde teknolojik donanımlarla beraber 80 yataklı bir kliniğimiz var. Toplum temelli rehabilitasyon uyguluyoruz. Orada sosyal entegrasyonları tamamlayacak şekilde toplum temelli rehabilitasyon programı uyguluyoruz.'' ifadelerini kullandı.
Çocukluk dönemi kas ve iskelet sorunlarını katılımcılarla paylaşan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Şahika Burcu Karaca, ''Birleşmiş Milletler tarafından 2006 yılında benimsenen engellilerin haklarına yönelik Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'ne göre temel özgürlüklerden ve insan haklarından tam ve eşit şekilde yararlanmasını teşvik etmek, sağlamak ve korumak amaçlanmaktadır.'' ifadelerini kullandı.
Özel gereksinimli bireylerin ailelerinin yaşadığı ruhsal güçlüklere değinen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğr. Üyesi Doç. Dr. Hanife Kocakaya, ''Engelilik; kişinin bedensel, zihinsel, duyusal ve sosyal fonksiyonlarının çeşitli nedenlerle kaybetmesi sebebiyle toplumsal yaşama uyum sağlama ve günlük ihtiyaçlarını karşılamada zorluk çekmesidir. Dünya Sağlık Örgütü de benzer şekilde tanımlıyor. Özel gereksinimli bireylere bakanların -kültürel yapı ve değerlere göre şekillenmekle birlikte- çoğunlukla kadınlar (anne, eş, kız) olduğunu belirterek bakım sürecinin bireyin hayata dair plan ve beklentilerini değiştirdiğini, aile içi rolleri yeniden şekillendirdiğini ve ekonomik güçlüklere sebep olabildiğini ve bu durumun da beraberinde bakım yükünü getirdiğini görüyoruz. Bakım yüklerinin azaltılması ve ruhsal hastalıklardan korunmaları için fiziksel, sosyal veya ruhsal sağlık sorunlarıyla ilgili tamamlayıcı ve bütünleştirici sağlık uygulamalarına; yoga, meditasyon, dua etme gibi uygulamalara yönlendirilmelidir. '' ifadelerini kullandı.
Konferansın ardından Keskin Meslek Yüksek Okulu Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencilerinin özel gereksinimli çocuklar ile müzik eşliğinde eğlenmesi ile program sona erdi.
Adres: Ankara Yolu 7.km. Yahşihan/ KIRIKKALE 71450 Türkiye
Öğrenci İşleri: 444 99 71
Telefon: (318) 3574242
Email: iibf@kku.edu.tr