Fakültemize Konuk Olan Burhan Kayatürk, Türkiye ve AB Arasındaki Dinamikler ve Gelecek Vizyonunu Değerlendirdi

Üniversitemiz Dünya Düşünce ve Medeniyetler Topluluğu tarafından ‘’Türkiye AB İlişkilerinde Mevcut Durum: Hedefler, Sorunlar ve Olasılıklar’’ konulu program düzenlendi. Programa TBMM Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Başkanı Burhan Kayatürk konuşmacı olarak katıldı.

Programa Uluslararası İlişkiler Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Haluk Özdemir, akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimiz katıldı.

Moderatörlüğünü Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Merve Suna Özel Özcan’ın yaptığı program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı okunması ile başladı.

Kırıkkale’nin hayatında önemli bir yeri olduğuna değinerek sözlerine başlayan Burhan Kayatürk, ’’Değerli hocalarımız ve kıymetli öğrencilerimiz hepinizi saygıyla selamlıyor hepinize hoş geldiniz diyorum. Milletvekilliğimde beşinci dönemimdeyim. Üç dönem Türkiye Avrupa Karma Parlamento Üyesi olarak görev yaptım. Ayrıca Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Üyesi olduk. Avrupa Birliği ile ilgili uzun süre tecrübem oldu. 1870’li yıllardan 1945’li yıllara kadar birçok savaş oluyor. Bu savaşların üç tanesi de Almanya ve Fransa arasında oluyor. O dönemin güçlü iki devleti arasındaki bu üç savaş insanları bir çözüm yoluna götürmek zorunda bırakıyor. Bu çözüm yolu olarak da Fransa ile Federal Almanya arasındaki sorunu çözebilirsek Avrupa’daki savaşlar son bulur diye düşünülüyor. Bunun için de bir birlik meydana getiriliyor. Altı ülke Kömür Teşkilatı diye bir birlik meydana getiriyor. Bu altı ülkeden birisi Almanya birisi de Fransa’dır. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra bu Kömür Teşkilatının işe yaradığını gördükten sonra Avrupa Ekonomi Topluluğu olarak yeni bir birlik kuruluyor. Almanya, Fransa ve Belçika Avrupa Atom Enerjisi Birliği adı altında bir birlik daha meydana getiriyor. Sonra bu üç topluluğu bir araya getirip Avrupa Topluluğu adı veriliyor. 2004 yılında Avrupa Topluluğu çok ciddi bir büyüme kaydediyor. Almanya ve Fransa bu birliğe İngiltere’nin girmemesi için çok çaba gösteriyorlar. İngiltere’yi Avrupa Birliğinde istemiyorlar. Fakat İngiltere Avrupa Birliğine katılırken İrlanda ve Danimarka’yı da getireceği için Avrupa Birliği üyeleri Almanya ve Fransa’yı ikna ediyor. İngiltere, Avrupa Birliği’nden çıkana kadar kendini huzurlu hissetmiyor. ABD ile görüşerek 2020 yılında Avrupa Birliği’nden ayrılıyor. 

Avrupa Birliğinde milletvekilleri kendi ülkelerini temsil etmek üzere seçiliyor. Bir milletvekili hem Avrupa Parlamentosunda hem de kendi ülkesinde milletvekili olamıyor. Sadece Avrupa Birliği milletvekili olarak seçilebiliyor. Türkiye’nin Avrupa Birliği ile olan mücadelesine baktığımızda çok eskilere dayanır. 1958’de süreç başlıyor. 1959’da resmi müracaatımızı yapıyoruz. Avrupa Birliği görüşmeleri 1970 yıllarında çok önemli bir noktaya gelmişti. 1974 Kıbrıs meselesi ile süreç sekteye uğradı. Özellikle 1987 yılında Avrupa Birliği’ne girmeye çok yaklaşmıştık. Ancak o dönem hükümetler süreci ağırdan aldığı için olmadı. Biz 2004 yılında çok önemli adımlar attık. 1999 yılında Helsinki de Türkiye’nin üyelik başvurusu kabul ediliyor. 2004 yılında müzakerelerin başlayacağına dair anlaşma Avrupa Parlamentosunda kabul ediliyor. 2005 yılında da bu süreç başlıyor. Fakat Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Avrupa Birliğine alındığında çok ciddi bir hata yapılmış oluyor. Kendi problemlerini çözemediği için o problemleri Avrupa Birliği Meclisine taşıyor. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Türkiye Kıbrıs’tan asker çekmedikçe müzakerelerin devam etmesini istemiyor. Değerli arkadaşlar 35 başlık altında Avrupa Birliği görüşmeleri devam ediyor. 16 başlık açılıyor bunun neredeyse 15 tanesine Güney Kıbrıs karşı çıkıyor. Avrupa Birliğinde de en kötü şey oy birliği ile karar alınıyor. Oy birliği ile karar alındığı için Türkiye ile ilgili adım atmak isteyen devletler zorlanıyor. Mesela Avrupa Birliğine Türkiye’nin kesinlikle girmesi gerektiğine inanan ülkeler var. İspanya, Hırvatistan, Macaristan, Romanya, İngiltere ve Bulgaristan her zaman Türkiye’nin Avrupa Birliğine girmesini istedi. Oy birliği ile karar alındığı için Güney Kıbrıs engel oluyor.’’ ifadelerini kullandı.

Program, öğrencilerimizin sorularının yanıtlanması ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Haluk Özdemir’in Burhan Kayatürk’e hediye vermesi ile sona erdi.