Fakültemiz Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Selim CENGİZ ve İşletme Bölüm Başkanı Prof. Dr. İhsan YÜKSEL tarafından Kırıkkale Osman Gazi Fen Lisesinde “Finansal Okuryazarlık ve Temel Farkındalık” ve ““Bilim Bağlamında Evreni ve Doğayı Anlamak” konulu seminer verildi.
Kırıkkale Osman Gazi Fen Lisesi konferans salonunda 13.12.2023 tarihinde gerçekleşen seminere Fakültemiz Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Selim CENGİZ ve İşletme Bölüm Başkanı Prof. Dr. İhsan YÜKSEL ile Okul Müdürü Sayın Ahmet ÖZBAYRAK, Müdür Yardımcısı Sayın Şuayip GENÇ, Psikolojik Danışman Sayın Can GÖNEN, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Açılış konuşmalarının akabinde, İşletme Bölüm Başkanı Prof. Dr. ihsan YÜKSEL tarafından “Bilim Bağlamında Evreni ve Doğayı Anlamak” başlıklı seminerin sunumu yapıldı. Sunumda bilim kavramı ve ilgili bazı temel kavramlar öğrencilere aktarılmıştır. Bununla birlikte bilimin evreni ve doğayı anlama ve açıklamadaki rolüne değinilmiştir. Sunumda insanın yaşamın tüm alanlarında karşılaştığı sorunları, ihtiyaçları ya da amaçlarını gerçekleştirmek için çeşitli çabaları olduğunu ancak tüm bunların akıl ve onun ürünü olan bilim ile güvenilir sonuçlara ulaşabildiği vurgulanmıştır. İnsanın bilimsel düşünce ile karşılaştığı olgu ve olayları anlamaya, açıklamaya, öngörmeye ve kontrol etmeye çalıştığı böylece yaşamını sürdürmeye ve karşılaştığı güçlüklerden kaçınmaya çalıştığı ifade edilmiştir. Sunumda bilimsel yöntem ile güvenilir ve geçerli bilgilere ulaşılabildiği ancak üretilen bilgilerin kesin bir niteliğinin olmadığı ve yanlışlanmaya açık olduğu ifade edilmiştir. Sunumda bilim olgusu bağlamında işletme kavramı ve bileşenleri açıklanmıştır. İşletme biliminin ilgi alanları örneklerle öğrencilere tanıtılmıştır.
Daha sonra Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Selim CENGİZ tarafından "Finansal Okuryazarlık ve Temel Farkındalık” başlıklı seminerin sunumunu gerçekleştirdi. Söz konusu seminerde; finansal okuryazarlığın temel unsurlarından olan finansal bilgi (bütçe, sigorta, tasarruf, yatırım, kredi, basit ve bileşik faiz, enflasyon, risk, getiri, vade, varlık, borç gibi temel finans kavramlar hakkında bilgi sahibi olması), finansal tutum (parayı dikkatli kullanma, idareli tüketme, gelecek için birikim yapma gibi konularda deneyimler sonucu oluşan finansal tutum) ve finansal davranış (kişisel bütçelerini izlemeleri, dikkatli alışveriş yapmaları, birikimlerini, tasarruflarını ve yatırımlarını, kişisel borç ve kredilerini yönetebilmeleri, kısa ve uzun vadede yatırımlarını değerlendirebilmeleri) kavramları anlatılmıştır. Bu kapsamda kişisel bütçe oluşturma ve yönetimi, finansal hedefleri belirleme, tasarruf ve borç ödeme planları, mali riskleri analiz etme, emeklilik planlarını yönetme, yatırım gibi finansal bilgileri ve davranışları anlama, kullanma ve geliştirme becerileri üzerinde durulmuştur.
Sunumlardan sonra öğrencilerin soruları cevaplandırılırmış ve öğrencilerle fotoğraf çekimiyle etkinlik sona ermiştir.